Vyhľadať
Close this search box.

Pokračujeme v pomoci

Druhý júnový piatok, 10.6.2022, patril verejnej zbierke Belasý motýľ, ktorú už 22 rokov pripravuje Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Deťom a dospelým s nervovosvalovým ochorením darcovia a darkyne prispeli na doplatky za nevyhnutné pomôcky sumou 34 624,56€.

 

„Sme prekvapení, ale šťastní, že aj v takejto náročnej dobe sa nám podarilo získať toľko štedrých darov. Verte, že si vážime každé darované euro. Tešíme sa, že Belasý motýľ môže naďalej pokračovať v pomoci ľuďom s nervovosvalovým ochorením a ich rodinám,“ hovorí za organizátorov zbierky predsedníčka OMD v SR, Andrea Madunová a zároveň v mene organizácie ďakuje všetkým darcom, dobrovoľníkom a partnerom.

Pokladnička. Fotil Pavol Kulkovský.

Po dvojročnej pauze sa krídla Belasého motýľa rozleteli nielen online, ale aj do pokladničiek v uliciach Slovenska. Na pokladničkovej zbierke sa podieľali aj členovia organizácie, ľudia s ochorením svalov, ktorí zapájajú svoje rodiny, dobrovoľníkov, známych, priateľov a mnohých ďalších. Tento rok sa podarilo zorganizovať aj sprievodné podujatia, ktoré k verejnej zbierke Belasý motýľ neodmysliteľne patria:

Silné motory podporujú slabé svaly
(4. jún, Bratislava)


Už po 9.ty krát sa pre myšlienku podpory ľudí s ochorením svalov nadchli motorkári aj milovníci športových áut. S pripnutou belasou stužkou absolvovali spanilú jazdu centrom Bratislavy v počte viac ako 170 motorkárov a automobilistov.

Silné motory podporujú slabé svaly. Fotila Hana Farbová.

Štúdio belasý motýľ
(7. – 10. jún, online podujatie)

 

Naživo streamované rozhovory zo Štúdia belasý motýľ na sociálnej sieti Meta (Facebook) s moderátorkou Katarínou „Beccou“ Balážiovou. Privítala mnohých zaujímavých hostí – detskú neurologičku MUDr. Katarínu Okáľovú, influencera a komika Františka Košarišťana známeho ako Fero Joke, koordinátora zbierky Jozefa Blažeka a športovca a cestovateľa so zdravotným postihnutím Adama Burianka. Technické zázemie a online prenosy zabezpečila agentúra Cukru.

Becca, Fero Joke a Ťapka (v strede) počas nahrávania v Štúdiu belasý motýľ. Fotila agentúra Cukru.

Koncert belasého motýľa
(15. jún, Bratislava)


Po dvojročnej pauze sa na bratislavské Hlavné námestie opäť vrátil koncert plný empatie, hudby a zábavy. Slovenskí interpreti zahrali a zaspievali bez nároku na honorár. Šestnásty ročník koncertu hudbou podporili a potešili The Lucky Beatless Band, Teri Čikoš & Band, King Shaolin, O.B.D a na záver skupina Polemic, pre ktorú to už bolo deviate vystúpenie na Koncerte belasého motýľa. Moderátorsky podujatie viedol Ludwig Bagin.

Teri Čikoš & Band. Fotil Pavol Kulkovský.

Koordinátor zbierky Jozef Blažek: „Pandemická prestávka spôsobila náročnejší rozbeh pripravovaných akcií, bolo to veľmi cítiť napríklad pri organizácii Koncertu belasého motýľa. O to viac sa chceme poďakovať všetkým účinkujúcim, že opäť zahrali bez nároku na honorár a vyjadrili tak podporu ľuďom s ochorením svalov.“


Verejná zbierka Belasý motýľ mala tento rok silnú mediálnu podporu. Mnohé známe slovenské osobnosti príspevkami na sociálnych sieťach vyjadrili podporu ľuďom s ochorením svalov. Po prvýkrát v histórii zbierky boli belasou modrou farbou nasvietené pamiatky – Prezidentský palác, bratislavská vyhliadková veža UFO aj Historická radnica v Banskej Bystrici. Všetky aktivity boli sprevádzané sériou krátkych informačných videí. V nich ambasádor zbierky Juraj Šoko Tabaček vysvetlil verejnosti význam dôležitých pojmov súvisiacich s problematikou, na ktorú verejná zbierka poukazuje. Videá vznikli vďaka spolupráci s agentúrou Cukru.

„Je výborné, že naša verejná zbierka Belasý motýľ sa môže oprieť o viacero podujatí, ktoré sa navzájom podporujú. Aktivity v online priestore sa prelínajú s tými v uliciach. Sme presvedčení o tom, že aj to je dôvod, prečo bola tohtoročná zbierka tak úspešná. Za všetkých belasých motýľov ďakujeme.“ Dopĺňa za OMD v SR, Natália Turčinová.

Osobnosti, ktoré podporili verejnú zbierku Belasý motýľ

 

Pani prezidentka Zuzana Čaputová, spisovateľ Daniel Hevier, Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská, Anna Šišková, Katarína Becca Balážiová, Juraj Šoko Tabaček, Adela Vinczeová, Matej Tóth, Matej Sajfa Cifra, Veronika Cifrová Ostrihoňová, František Košarišťan alias Fero Joke, Jakub Lužina, Jana Žitňanská, Zomri, Tatiana Pauhofová, Miroslav Jaroš, Marek Kajan, Zuzana Suchová, Bekim Aziri, Alexandra Gachulincová, Ludwig Bagin, Daniel Grigar a ďalší.

 

Médiá, ktoré podporili verejnú zbierku Belasý motýľ

 

Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Frontinus, Záhorácke rádio, Rádio Lumen, Rádio 7, Rádio Melody, Rádio Europa2, Rádio EXPRES, Fun rádio, podcast Lužifčák, TV JOJ, RTVS TV7, Bardejovská televízna spoločnosť, s.r.o., TV Sen, TV Raj, TV DK, Infoštúdio mesta Dolný Kubín, s.r.o., TV-SKV s.r.o., TV Komárno, See & Go, s. r. o., TV Ružinov, TASR, SITA, Denník N, SME, Pravda, kníhkupectvo Panta Rhei, Bratislavské dobrovoľnícke centrum a ďalší.

 

Verejná zbierka Belasý motýľ stále pokračuje

Na jej účet môžete prispievať až do konca tohto roka.

Ďakujeme.
Vaša pomoc – naše krídla

Ďakujeme partnerom a sponzorom

Ako môžete pomôcť

Už 24 rokov spolu pomáhame

0
pomôcok s dýchaním sme pomohli uhradiť
0
elektrických a mechanických vozíkov sme pomohli doplatiť
0
podporených žiadostí detí a dospelých so svalovým ochorením
0
sme doteraz prispeli z účtu verejnej zbierky

Číslo účtu zbierky Belasý motýľ: SK2211000000002921867476

Zaujímate sa o novinky zo sveta Belasého motýľa? Nechajte nám svoj email a zostaňme v kontakte.

Tento web používa pre poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používánim tohto webu s tým súhlasíte. Ďalšie informácie