Vyhľadať
Close this search box.
Namiesto do pokladničiek darujte online

Namiesto do pokladničiek darujte online

Vlastné svaly nás zrádzajú. No my túžime byť sebestační. Nádych a slobodný pohyb nám symbolicky aj doslovne darujú rôzne kompenzačné pomôcky vrátane dýchacích.

 

Belasý motýľ pomáha už 20 rokov

 

A toľko rokov je druhý júnový piatok venovaný ľuďom s nervovosvalovými ochoreniami a našej celoslovenskej pokladničkovej zbierke. Krásne jubileum má však trpkú príchuť. Po prvýkrát v histórii zbierky nevyjdú do ulíc dobrovoľníci s prenosnými pokladníčkami, do ktorých by ste mohli prispieť. Dôvod všetci poznáme: koronavírus sa pre nás všetkých nebezpečnou hrozbou. Napriek tomu nemôžeme ponechať stovky ľudí s nervovosvalovými ochoreniami bez adresnej pomoci. Preto sa jubilejný 20. ročník zbierky Belasý motýľ tento rok koná bezkontaktným darovaním priamo na účet zbierky:

 

https://omdvsr.darujme.sk/226/

 

Namiesto do pokladničiek darujte online
Dobrovoľníčky pokladničkovej zbierky Belasý motýľ, ktorá sa minulý rok konala aj v Humennom

 

Ako sa to začalo

 

Na úplnom začiatku bolo zopár jednotlivcov, ktorí boli presvedčení o nutnosti obrátiť pozornosť spoločnosti na potreby ľudí so závažnými nervovosvalovými ochoreniami a upozorniť na vysoké doplatky za pre ich život nevyhnutné pomôcky. Verejnú zbierku organizuje Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

 

Jedinečnosť zbierky a virtuálni dobrovoľníci

 

Namiesto do pokladničiek darujte online

Výnimočnosť zbierky spočíva v myšlienke spolupatričnosti ľudí s nervovosvalovými ochoreniami, ktorí sú organizátormi zbierky, ale aj prijímateľmi pomoci. Tento rok však naši členovia budú pomáhať pri zbierke najmä zdieľaním zbierkových statusov z profilov organizácie na Facebooku a Instagrame. Stanú sa našimi virtuálnymi dobrovoľníkmi, ktorí budú podporovať zbierku v online priestore.

 

Podpora od prezidentky

 

Veľmi si vážime, že dôležitosť pomoci ľuďom s nervovosvalovými ochoreniami cíti aj najvyšší ústavný činiteľ Slovenska. Je pre nás poctou, že pani prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla svoju podporu vyjadriť osobne. V druhý júnový piatok, ktorý pripadne tento rok na 12.6., sa s nami stretne v Prezidentskej záhrade, aby zablahoželala zbierke Belasý motýľ k výročiu.

 

Motýliková dáma venuje svoje výrobky

 

Aj tak prezývajú Katarínu Blaško Švecovú, ktorá na podporu zbierky zo svojej dielne darovala belasé pánske motýliky a dámske brošne v tvare motýľa. Nimi sa ozdobia napríklad moderátori televízie JOJ, aby aj takýmto spôsobom vyjadrili spolupatričnosť ľuďom s nervovosvalovými ochoreniami. Aj Vy môžete tieto krásne ručne šité módne doplnky získať a vydražiť! Ale pozor, len do nedele 14.6. Podporíte tak spolu s ostatnými známymi tvárami našu zbierku.

 

https://aukcie.ludialudom.sk/aukcie/hand_made_vyrobky/4_rozne/5261_pomozme-nadychnut-sa-ludom-ktorych-svaly-zradzaju

 

Odhodlaní umelci nám pomáhajú

 

Ceníme si, že pandémia a vlastné problémy so živobytím neznížili ich odhodlanie pomáhať ľuďom s nervovosvalovými ochoreniami. Každý prispel svojim osobitným a jedinečným umeleckým vstupom! Herečky Anička Šišková, ktorá stojí pri zbierke Belasý motýľ od jej vzniku a Tatiana Pauhofová účinkujú v rozhlasových a videospotoch, kde za nás symbolicky dýchajú alebo pijú kávičku. Zuzana Majerčíková venovala svoj krásny hlas do rozhlasových spotov aj zastrešila scenár a réžiu všetkých spotov. Zároveň spracovala šesť blogov, ktoré približujú životy ľudí s nervovosvalovými ochoreniami laickej verejnosti a praktické využitie pomôcok, na ktoré sa prispieva z verejnej zbierky Belasý motýľ. Stoja za prečítanie!

 

Herečky Dominika Kavaschová a Janka Kovalčíková venovali 15. vysielanie svojho mimoriadne populárneho Karankvízu zbierke Belasý motýľ. Pozvanými hercami boli Juraj “Šoko” Tabaček a Lukáš Púchovský.

 

https://www.youtube.com/watch?v=xS4G9vaqXhY

 
Namiesto do pokladničiek darujte online
Juraj “Šoko” Tabaček

 

Namiesto do pokladničiek darujte online
Lukáš Púchovský

 

Spriaznení hudobníci hrajú pre nás

 

Boli sme nútení prispôsobiť sprievodné podujatia zbierky Belasý motýľ. Tradičnú spanilú jazdu motorkárov naprieč Bratislavou sme museli zrušiť úplne a tiež tak aj Koncert belasého motýľa pod holým nebom. Oslovili sme našich spriaznených spevákov a speváčky, či by nám venovali svoje pesničky a odvysielali ich zo svojich sociálnych sietí v čase od pondelka 8. júna do piatka 12. júna, kedy by sa inak konala pokladničková zbierka. Podporu pre Belasý motýľ takouto formou prisľúbili mnohé skupiny a interpreti: Polemic, Bad Karma Boy, Mirka Miškechová, Smola a hrušky, Sima Martausová, Vidiek, Pressburger Klezmer Band, Živé kvety, Tublatanka, Longital, Hex, Fuera Fondo, Para, Jana Kirschner, Horkýže Slíže a mnohí ďalší sa ešte v týchto chvíľach pridávajú. Tešíme sa na ich hudobné pozdravy! Prvý odvysielala kapela Bad Karma Boy v utorok 9.6. na https://youtu.be/r3D1uKRLhIw

 

Dobré firmy podporujú zbierku

 

Slovenská firma Fusakle medzi ne jednoznačne patrí. Nielen svojou filozofiou, že vracia prácu a život tam, kde je tradícia textilnej výroby. Najmä tým, že sa vzdáva zisku z predaja ponožiek Belasý motýľ na dobrú vec. Ich kúpou podporíte našu zbierku.

 

https://www.fusakle.sk/ponozky-belasy-motyl.html

 

Namiesto do pokladničiek darujte online
Ponožky Belasý motýľ
 

Partnerom zbierky je aj Rádio Express

 

Ľuďom s nervovosvalovými ochoreniami venovalo svoj vysielací čas. Široký mediálny priestor dostali naše rozhlasové spoty. Zbierku podporuje aj RTVS, ktorá jej venovala viacero relácii v televízii sj rozhlase. Ďakujeme všetkým partnerom.

 

Pomôcky pre plnohodnotný život

 

My, ľudia s nervovosvalovými ochoreniami máme slabé svaly, ale nesmierne silnú vôľu. Aby sme mohli študovať, pracovať, cestovať, mať rodinu, žiť naplno, potrebujeme rozmanité kompenzačné pomôcky. Tie však štát nehradí v plnej výške alebo vôbec. Doplatky sa pohybujú v stovkách až tisíckach eur, nízke príjmy na ne nestačia. Ide najmä o elektrické a mechanické vozíky a ich individuálne úpravy, antidekubitné sedačky a matrace, zdviháky, alternatívne ovládania počítača očami a ústami, príslušenstvo k dýchacím prístrojom, odsávačky hlienov, náhradné zdroje elektrickej energie pre dýchacie prístroje, náklady za opravy pomôcok a iné špecifické výdavky.

 

https://www.belasymotyl.sk/komu-pomahame/

 

Pomôžte nám viesť plnohodnotný život, po ktorom tak túžime a na pomôcky darujte online. Pomôcť v sume 2 eurá môžete aj poslaním darcovskej sms v tvare DMS MOTYL na číslo 877. Sledujte naše profily na Facebooku/OMD v SR a Instagrame/OMDvSR a pomôžte aj zdieľaním.

 

Ďakujeme.
Vaša pomoc – naše krídla

Ako môžete pomôcť

Už 24 rokov spolu pomáhame

0
pomôcok s dýchaním sme pomohli uhradiť
0
elektrických a mechanických vozíkov sme pomohli doplatiť
0
podporených žiadostí detí a dospelých so svalovým ochorením
0
sme doteraz prispeli z účtu verejnej zbierky

Číslo účtu zbierky Belasý motýľ: SK2211000000002921867476

Zaujímate sa o novinky zo sveta Belasého motýľa? Nechajte nám svoj email a zostaňme v kontakte.

Tento web používa pre poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používánim tohto webu s tým súhlasíte. Ďalšie informácie