Vyhľadať
Close this search box.
Manažér kampane Jozef Blažek
Autor: Z archívu OMD v SR. Jozef s frontmanom skupinoy Vidiek - Jánom Kuricom

Každý jeden koncert je niečím špecifický

Benefičný Koncert belasého motýľa oslávil minulý rok 15 rokov svojho konania. Každý jeden rok sa podarilo dostať na pódium v Bratislave zaujímavú zostavu slovenských hudobníkov. Dnes nám open-air koncerty prídu samozrejmé. Ale pred 15 rokmi bolo spojenie koncertu pod holým nebom a podpory ľudí na vozíkoch odvážnou a novátorskou myšlienkou. Jej otcom a hnacím motorom – realizátorom je Jozef Blažek (52), tajomník OMD v SR.

Veľmi nám tiež pomohol Juraj Cocher, manažér kapely Polemic.

Ako vznikol nápad začať organizovať koncert obrazne na zelenej lúke?

 

Do našej organizácie prišiel kedysi dávno kalendár z dánskej organizácie muskulárnych dystrofikov, v ktorom som videl fotku ľudí na vozíku počas koncertu (Pozn.: Išlo o tzv. Zelený koncert, open-air podujatie na štýl slovenskej Pohody, na ktorom ako dobrovoľníci pracovali ľudia s nervovosvalovými ochoreniami). To bola pre mňa inšpirácia, zorganizovať koncert na podporu ľudí s nervovosvalovými ochoreniami aj v Bratislave. Oslovil som pár kamarátov, o ktorých som si myslel, že by ma vedeli nasmerovať. Veľmi pomohlo BKIS (Bratislavské kultúrne a informačné stredisko) a pani Nittschneiderová z MČ Staré mesto, ktorá bola jednou z hlavných pri organizácii koncertu. Veľmi nám tiež pomohol Juraj Cocher, manažér kapely Polemic. Zistili sme, čo všetko je potrebné pre realizáciu koncertu, našli sme sponzora, ktorou bola firma Baducci na čele s Marekom Balkom. Práve oni stoja pri nás od začiatku až dodnes. A aj vďaka nim to ide.

Zorganizovať takýto koncert je celkom veda.

Ktorý ročník ti z nejakého dôvodu utkvel v pamäti?

 

Každý jeden koncert je niečím špecifický. Pamätám si úplne prvý koncert, keď bolo veľmi nepríjemné počasie. S vtedajším moderátorom koncertu Danom Danglom aj s Matúšom Vallom z Pary, ktorá mala na koncerte vystupovať, sme dokonca debatovali o tom, že koncert zrušíme. Nakoniec sme sa rozhodli, že to skúsime a dobre sme urobili. Keď sme prišli na miesto diania, pršať prestalo a my sme mohli začať! Perfektný bol aj ročník 2010. Mali sme veľmi silnú zostavu interpretov: Zuzanu Smatanovú, Horkýže Slíže, Polemic. Vtedy sme mali takú vysokú účasť, že sme museli zapojiť všetkých dobrovoľníkov, ktorí držali zábrany, aby sa pod náporom roztancovaného davu neprevrátili. V ten deň bolo Námestie slobody úplne plné! Vystriedali sme už všetky námestia v Bratislave. Všetky majú svoje čaro, hlavne keď je návštevnosť, ľudia a tí vytvoria úžasnú atmosféru. Oceniť treba špeciálne Námestie SNP, ktoré vždy tak trošku pripomína revolučné časy. Keď sa národ zomkne a ide do ulíc…

 

Manažér kampane Jozef Blažek
Autor: Z archívu OMD v SR. Moderátor Milan Zimnýkoval spovedá na koncerte v roku 2019 hlavného manažéra Jozefa Blažeka.

 

Koľko trvá zorganizovanie jedného ročníka?

 

Zorganizovať takýto koncert je celkom veda. Nejde to samozrejme zo dňa na deň, treba k tomu pristupovať systematicky, čo však nie je vždy možné vzhľadom na naše obmedzené kapacity. Naše predstavy sú aj napriek tomu vždy obrovské, máme veľké ciele. Najviac času zaberie PR, aby sa o koncerte ľudia dozvedeli. Kapely hrajú bez nároku na honorár, keď sú kapely z veľkej diaľky, preplatíme aspoň cestovné náklady.

Pozývame kapely, ktoré majú blízko k hodnotám podobným tým našim.

Aká je komunikácia s kapelami?

 

Na koncert sa snažíme pozývať také kapely, ktoré majú blízko k hodnotám podobným tým našim. Nemusíme ich presviedčať dlho, s mnohými kapelami spolupracujeme už roky a v neposlednom rade, filozofia kampane aj samotná „tvár“ organizácie znie v očiach verejnosti dobre. Tým nechcem povedať, že sa nám kapely hrnú húfom do radu, ale už zhruba vieme, kto je nám naklonený a kto by s nami do toho možno šiel.

 

Manažér kampane Jozef Blažek
Autor: Z archívu OMD v SR. Organizátori zbierky na koncerte so skupinou S Hudbou Vesmírnou.

 

Nejaká humorná príhoda z hudobného sveta?

 

Počas jedného koncertu, ktorý sme organizovali pri Eurovei, bola strašná zima a obrovský vietor. Až tak, že nám rozfúkalo celý stan, v ktorom sa práve prezliekala kapela do prestrojenia.

 

Aká je tvoja obľúbená hudba, zvlášť slovenská?

 

Mám rád rôznu hudbu, ale určite veľmi môžem Živé kvety a Polemic. Ale je ich naozaj veľa. Zo zahraničných jednoznačne kapela OMD, Depeche Mode a Bronski Beat.

 

Dostať práve britskú hudobnú skupinu OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark) na náš koncert bol kvôli symbolike nášho a ich mena môj dlhoročný sen…

 

Ako môžete pomôcť

Už 24 rokov spolu pomáhame

0
pomôcok s dýchaním sme pomohli uhradiť
0
elektrických a mechanických vozíkov sme pomohli doplatiť
0
podporených žiadostí detí a dospelých so svalovým ochorením
0
sme doteraz prispeli z účtu verejnej zbierky

Číslo účtu zbierky Belasý motýľ: SK2211000000002921867476

Zaujímate sa o novinky zo sveta Belasého motýľa? Nechajte nám svoj email a zostaňme v kontakte.

Tento web používa pre poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používánim tohto webu s tým súhlasíte. Ďalšie informácie