Vyúčtovanie verejnej zbierky za rok 2020 – priebežná správa

Na základe Rozhodnutia o povolení konania verejnej zbierky zo dňa 24. januára 2020 vydaného MV SR, č. SVS-OVS2-2020/006125, Vám predkladá Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR vyúčtovanie verejnej zbierky, konanej v čase od 15. februára 2020 do 31. decembra 2020.

VYHODNOTENIE – 20. ročníka kampane Belasý motýľ 2020
vaša pomoc – naše krídla

Cieľom verejnej zbierky Belasý motýľ je získavať finančné prostriedky na sociálnu pomoc a nákup kompenzačných pomôcok pre ľudí s nervovosvalovými ochoreniami a informovať verejnosť o týchto závažných ochoreniach. Nervovosvalové ochorenia postihujú svaly celého tela, spôsobujú bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Ochorenie má postupne sa zhoršujúci priebeh, ktorý sa nedá zastaviť a je nevyliečiteľné. Postihuje bábätká, deti aj dospelých. Motýľ je symbolom krehkosti a túžby po nezávislosti ľudí s nervovosvalovým ochorením. Najťažšie štádiá ochorenia spôsobujú odkázanosť na dýchanie pomocou umelej pľúcnej ventilácie v domácom prostredí.

20. ročník verejnej zbierky bol výnimočný nielen jubileom, ale aj tým, že po prvýkrát v jej histórii nemohli vyjsť ľudia s nervovosvalovými ochoreniami do ulíc s pokladničkami spolu s dobrovoľníkmi. Kvôli prepuknutiu pandémie koronavírusom sa organizátori zbierky stali ohrozenou skupinou a riziku nechceli vystaviť pomáhajúcich dobrovoľníkov ani širokú verejnosť.

Po dôkladnom zvážení Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR presunula zbierku do online prostredia prostredníctvom nového webu  www.belasymotyl.sk.

Zbierka finančných prostriedkov spôsobom dobrovoľných príspevkov do pokladničiek sa v roku 2020 neorganizovala.

Osobnosti, ktoré verejnú zbierku Belasý motýľ podporili:

prezidentka SR Zuzana Čaputová, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, Jana Žitňanská, Táňa Pauhofová, Anna Šišková, Dominika Kavaschová a Janka Kovalčíková, Matej Tóth, Milan Junior Zimnýkoval, Fero Joke, Katarína Blaško Švecová, Otec Mirec, Oli Džupinková, Martin Pyco Rausch, Miro Jaroš, Becca a mnohí iní

Online Koncert belasého motýľa podporili:

Polemic, Bad Karma Boy, Ľudová hudba Andreja Záhorca, Sima Martausová, VIDIEK, Pressburger Kletzmer Band, Živé kvety, Tublatanka, Jana Kirschner, Celeste Buckingham, Longital, HEX, Fuera Fondo, PARA, SĽUK, Mirka Miškechová, Smejko a Tanculienka, Billy Barman, La3no Cubano, Korben Dallas, Zuzana Smatanová, Puding pani Elvisovej, King Shaolin, Smola a hrušky, Le Payaco

Spoty a rozhovory ku zbierke odzneli:

Rádio Expres, RTVS – Jednotka, Rádio Slovensko, Rádio Regina, TV JOJ, Fun rádio, Rádio Plus, Záhorácke rádio, Rádio Lumen, Rádio Frontinus, Rádio Rebeca, Dobré rádio, Europa 2, Rádio Jemné, Rádio Vlna, TV Ružinov

O zbierke Belasý motýľ napísali:

Denník N, SME, Nový čas, časopis Sestra, Moje zdravie, nervosvalovky.cz

V čase od 15. februára 2020 do 31. decembra 2020 podporili darcovia online zbierku Belasý motýľ  sumou 8 434,99 eur. Prostrednícvom darcovského portálu DARUJME na účel verejnej zbierky bolo na účet OMD prijatých 11 827,50 EUR.

Výnos zo zbierky Belasý motýľ bude použitý na doplatky za pomôcky ako elektrické vozíky, mechanické vozíky a ich individuálne úpravy, príslušenstvo k vozíkom, antidekubitné sedačky a matrace, zdvíhacie zariadenia, opravy pomôcok, náhradné batérie do dýchacích prístrojov, alternatívne ovládanie počítača očami a ústami, odsávačky hlienov a iné špecifické pomôcky alebo na doplatky na bezbariérové úpravy domácností.

Pomôcky kompenzujú obmedzený pohyb, predchádzajú zdravotným komplikáciám, zmierňujú bolesť, okrem toho pomáhajú zvládnuť starostlivosť aj asistentom a rodinným príslušníkom. Štát a zdravotné poisťovne ich hradia len čiastočne a niektoré nehradia vôbec. Jediným príjmom ľudí s nervovosvalovými ochoreniami je zväčša invalidný dôchodok, pričom na niektoré pomôcky je potrebné doplácať niekoľko sto až tisíc eur.

Príspevok z verejnej zbierky sa poskytuje členom OMDvSR. O poskytnutí pomoci a jej výške rozhoduje Výkonný výbor na základe doručených žiadostí, riadi sa schváleným Štatútom pomoci verejnej zbierky Belasý motýľ. Zo zbierky je možné prispieť členom opakovane a na viaceré pomôcky, lebo postupné zhoršovanie ochorenia vyžaduje časom viac a viac kompenzačných pomôcok.

Všetko o  kampani Belasý motýľ, vrátane fotogalérie 20. ročníka aktualizujeme na www.belasymotyl.sk

Finančné vyúčtovanie verejnej zbierky:

Zostávajúce finančné prostriedky verejnej zbierky vo výške 23 340,93 € sa budú čerpať na doplatky za kompenzačné pomôcky podľa žiadostí členov OMD v SR o sociálnu pomoc. Výkonný výbor rozhoduje o pridelení finančných prostriedkov na nákup kompenzačnej pomôcky podľa zdravotného stavu žiadateľa a sociálnej situácie a v súlade so Štatútom sociálnej pomoci.

V Bratislave, 3. 5. 2021

Vypracovala:

Ľuboslava Janečková
ekonómka OMD v SR

Schválila:

Mgr. Andrea Madunová
predsedníčka OMD v SR
a štatutárna zástupkyňa

Priebežné vyúčtovanie verejnej zbierky si môžte stiahnuť tu.

Ako môžete pomôcť

Už 20 rokov spolu pomáhame

pomôcok s dýchaním sme pomohli uhradiť
elektrických vozíkov sme pomohli doplatiť